• By
  • |
  • 16 Eylül 2024
  • 4 min read

ABD’de çalışmak göçmenlik hukukunun temel konularından biridir. Her yıl dünyanın dört bir yanından birçok kişi ABD’de çalışmak için vize başvurusunda bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri, farklı koşullar ve gereksinimlere sahip potansiyel çalışanlar için çeşitli vize seçeneklerine sahiptir. Bu yazımızda günümüzde en yaygın geçici göçmen çalışma vizelerinden biri olan H-1B vizesini ele alacağız.

H1-B Vizesi Nedir:

H-1B vizesi veya Uzmanlaşmış Profesyonel Vize, Amerika Birleşik Devletleri’nde uzmanlaşmış işlerde çalışmak isteyen profesyonellere yönelik geçici bir göçmen vizesidir. H1-B vizesi, vize başvuru sahiplerinin yüksek öğrenim diplomasına veya eşdeğerine sahip olmasını gerektirir. Buna lisans veya yüksek lisans, doktora gibi daha yüksek dereceler de dahildir. Bilişim, mimarlık, hukuk, finans ve tıp gibi çok sayıda profesyonel çalışma alanından H1-B vizesine başvurabilirsiniz.

H1-B Vize Uygunluğu:

H1-B vizeleri, ABD vatandaşı olmayan başvuru sahiplerine yalnızca başvurduğunuz pozisyon için vatandaş adayı olmaması durumunda verilir. Bu nedenle işvereninizin, istihdamınızın bir ABD vatandaşı tarafından karşılanamayacağını kanıtlaması gerekir. Ayrıca, başvuru sahiplerinin geçerli bir işvereni ve bir iş teklifi olması gerekir. H1-B vize başvurunuzda işvereniniz aynı zamanda sponsorunuz olacaktır. Son olarak, H1-B vizesi bir uzmanlık vizesi olduğundan, lisans dereceniz veya eşdeğeri bir belge sunmanız gerekir.

H1-B Vize Kotası:

Maalesef H1-B vizesi kotaya tabidir. Mevcut sayı her mali yıl için 65,000’dir. Ancak ABD’deki bir kurumdan yüksek lisans ve üzeri diplomanız varsa size ekstra 20,000 kontenjan daha bulunmaktadır. Ayrıca sponsorunuz bir yükseköğretim kurumu, bir yükseköğretim kurumu bünyesinde faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen bir kuruluş ya da bir devlet araştırma kuruluşu ise, sınırlı kontenjan konusunda endişelenmenize gerek yok!

Daha önce H1-B vizesi aldıysanız ve altı yıllık süreyi aşmadıysanız, H1-B vize uzatması için yeniden başvurduğunuzda kotadan muaf olursunuz. Bu aynı zamanda ABD’den ayrılmış ve H1-B vize geçerlilik tarihinden itibaren altı yıl içinde halen yurt dışında çalışmakta olan başvuru sahipleri için de geçerlidir. Üstelik H3-B vizenizin ilk 1 yılı içerisinde işvereninizi değiştirmek isterseniz bunu vize kotalarına tabi olmadan yapabilirsiniz!

H1-B Başvuru Süreci:

Başvurunuza başlamak için öncelikle H1-B çekilişine kaydolmanız gerekir. H1-B çekilişine kayıt süreci genellikle Mart ayının başlarında başlar ve ayın üçüncü haftasına kadar devam eder. H1-B çekilişine katılmak için myUSCIS web sitesinde bir başvuru hesabı oluşturmalısınız. Piyango sonuçları genellikle bir hafta içinde açıklanır. Çekilişte seçilirseniz başvurunuz, işvereninizin Çalışma Koşulları Başvurusunu (LCA) Çalışma Bakanlığına (DOL) göndermesiyle devam eder. Bu, işvereninizin size ve diğer eşit vasıflara sahip çalışanlara aynı ücreti ödemesini sağlamak için DOL tarafından gerekli görülen bir ihtiyati adımdır. LCA’nın DOL tarafından onaylanması durumunda işvereniniz, I-129 Formu dilekçesini LCA ile birlikte ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) gönderecektir.

I-129 formunuz onaylandıktan sonra online başvurunuza başlayabilirsiniz. Çevrimiçi başvuru, Form DS-160’ı doldurmanızı gerektirir. Daha sonra bölgenizdeki bir ABD büyükelçiliği veya konsolosluğuyla bir toplantı planlamanız gerekecektir. Mülakata gelmeden önce hazırlamanız gereken birkaç belge var:

  • Pasaportun.
  • DS-160’ınızın onay sayfasının çıktısı.
  • Başvuru ücreti ödeme makbuzu.
  • Kendi fotoğrafınız. Çevrimiçi başvuru sırasında fotoğrafınızı yükleyemediyseniz bu gereklidir.
  • Makbuz Numarası. Bu, Göçmen Olmayan İşçi Dilekçesinde (Form I-129) veya Eylem Bildiriminde (Form I-797) bulunabilir. Her iki form da USCIS’in web sitesindeki başvuru portalınızda mevcut olacaktır.
Categories: Blog

Leave a Comment